Scenario Workshop Schedule

Welcome to the work-session on scenario planning in south central and central Oregon. This is the detailed time-line of  the event for your reference:

 

TIME

Event

Event Description

10:00-10:15

15 minutes

Intro
w/names

 

Introductions

What this event is all about—FPF project background—Tom Spies

10:15- 10:25

10 minutes

Describing
the Process

 

 

Focusing question: “How do changing communities and
landscapes affect how we manage forests and adapt to fire risk?”

What is scenario planning and how we are going to apply it for this project?

10:25-10:45

20 minutes

Landscape
presentation

Brief history of region and perspectives from participants--Tom
Spies and Kelly Dickinson

10:45- 11:00

15 minutes

Fears
& Hopes

 

Question and answer session on the participant’s fears and hopes for the landscape and the communities in the next 25 years.

11:00- 11:25

25 minutes

Driver
Brainstorming

 

 

 

Drivers will
be defined as…

STEEP categories
will be used for categorizing:

Social

Technological

Economic

Ecological

Political & Policy

Other

11:25- 12:10

45 minutes

Linking
Drivers

 

Small groups with 4 to 5 participants.

This session will focus on taking the drivers from the previous session and linking drivers together and how they interact in shaping the future.

Small groups will be asked to create three different diagrams of their linking drivers.

12:10- 1:00

50 minutes

Lunch

Will be provided

Continued open discussion is encouraged.

 

 

TIME

Event

Event Description

1:00- 1:20

20 minutes

Small
Groups Presentations

The small groups present their linked drivers and quickly
describe their vision.

1:20- 2:30

70 minutes

Storyline groups

Small groups will be asked to take the linked drivers and develop 2 basic storylines as an exercise for developing formal scenarios. 

2:30- 3:15

45 minutes

Storyline
presentations

Each group will be given 15 minutes to present their storylines to the larger group. Discussion will help narrow down a smaller number of storylines to be developed into scenarios by OSU students.

3:15- 3:30

15 minutes

Closing
comments & evaluation

Outline (1) goals for studio class and data collected and (2) preliminary ideas for Phase II of the scenario planning exercise to be done this summer.

 

3.30

Close

Participants are welcome to leave or encouraged to stay and ask questions or give additional feedback to the facilitators.